Új ellenség: algainvázió, alias Caulerpa Racemosa

  • 0

Új ellenség: algainvázió, alias Caulerpa Racemosa

A napokban csatlakozott hozzánk Una, a helyi származású tengerbiológus. Most lett számomra csak érthető a bázison elhelyezett szóróanyag, amelyen nagy betűkkel virít a WANTED! felirat. Una mint egy szirnázó mentőautó sugározta maga körül a feszültséget és nyugtalanságot, mindenkibe beleültetve a katasztrófa beköszöntét.

Magam persze azoknak a tudatlanoknak a táborát gyarapítottam, akik egyre ingerültebben tértek ki a téma elől. Kicsi hajó lévén újra és újra meghallgattam a tudós mondandóját, így a nyelvi áttételek ellenére is kezdtem érteni a problémát. Azonban mikor saját magam találkoztam az “ellenséggel”, a kézzelfogható ténnyel, hogy mennyi van belőle, hogyan terjed és lep el mindent, elképzelve a közeljövőt, magam is megijedtem. Az eddig sosem látott növény nem csak, hogy létezik, de burjánozva terjed, átalakítva a tengeri életteret.
Caulerpa Racemosa

CAULERPA RACEMOSA neve a trópusi fajnak, amelyet a trópusi tengerekről hoztak be a Suezi csatornán, először a 1930-as években. A zöld alga faj elterjedése a Földközi tengeren és az Adrián egyaránt ökológiai csapást jelent: gyorsan burjánzik, agresszíven terjed, minden aljzattípuson megtelepszik, kiszorítva a többi élőlényt, mint pl. moszatokat, tengeri fű telepeket, amik tápanyagot és életteret biztosítanak a többi tengerlakónak.
Caulerpa Racemosa

Természetes ellensége ezekben a vizekben nincs, gyarapodása által a jelenlegi ökoszisztéma veszít életteret, kipusztulva az algafaj által fertőzött vizekből.
Én megmondom őszintén, ezen információk ismeretében sem estem pánikba – hiszen csak békanyál szerű, úszó valamiken járt az eszem. A csoport elment ellenséget keresni, én meg merültem és introztam. De ekkor már érdekelt a téma, figyeltem a vízfeneket, egyszóval próbáltam meglátni, amit el se bírtam képzelni eddig. Nem jártam sikerrel, amerre jártunk semmi szokatlan. A hajóra érve Una elém tette a mintát: kis leveles növényke, egyszerre emlékeztet valami gyomra és hínárra.

Azonban jobban megnézve a részeit, elkezdett borsózni a bőröm: ez a lény képes reprodukálni magát minden leszakadt gyökérből, minden inda darabkából, mind más leszakadt növényi hajtásból! Naponta centimétereket növekszik, hálószerű telepeket alkotva.

Mégg meg sem száradtam, de ugrottam a vízbe megnézni a “telepet”. Közvetlen a horgonynál kezdődött. Pár hajtás, plasztik szerű indák, hajtások, nagy gubanc. Aztán a távolban még egy darab, majd még egy. Nézek, és áll meg bennem az ütő: amerre a szem ellát idegen szövet hálózza be az eddig ismert tengerfeneket. Valóban veszélyes? Mire képes ez az algafaj? Mi várható a jövőben?

Caulerpa Racemosa
A Földközi tengerben komoly problémát jelent, jelenleg pedig az Adrián is felütötte fejét. Több helyről jelentették és folyamatosan keresik, monitorozzák a vizeket. Kezdeti megjelenéskor kiirthatók az elszigetelt gócok. Ezek megtalálása gyakorlatilag lehetetlen: korai stádiumban nem igen fedezhető fel . Ellenszer? Fekete fóliával jól letakarni, és megmurdál, ha nem tud fotoszintetizálni.

Temészetes ellenszer sem igen van az akváriumból szöktetett: CAULERPA TAXIFOLIA fajnak. Ez kifejezetten tenyésztett, manipulált faj: rezisztens a hőmérséklet változásokra, ráadásul mérget is tartalmaz: semmi nem élhet meg belőle igazán. Véletlenül, tudatlanságból a Monacoi akváriumból jutott a Földközi tengerbe, majd kezdett terjedni. Jelenlegi ismeretek szerint egy ökológiai bomba! Egyesek szerint ez maga a biologiai globalizáció: az ivázióképes fajok élnek a lehetőséggel, hogy némi emberi segítséggéel meghódítsák a világot – kiszorítva más, szolidabb fajokat.

Tudnivalók? Megtalálni, jelenteni! Nem letépni, nem darabolni, nem szaporítani! Rendkívüli regenerálódó képessége hihetetlen, a legapróbb részből kifejlődik és szaporodik. Jelenleg a világ tudósai dolgoznak a kordában tartásán, megismerésén és visszaszorításán. Vajon sikerül?

Caulerpa Racemosa

Az ügy érdekében egy 2′ 45” anyagot továbbítottam a TV-nek. De ha én nem értettem a problémát, hogy értse meg egy átlag filmzabáló? További information: caulerpamontenegro.com Mail a mi kis szakértőnknek: munamu@gmail.com


About Author

Karas

Alapító tag és búvároktató, számos tengeren és merülésen túl, a Kerasub frontján.

Leave a Reply

Barlangi bújócska

Blogtár