Apnea – alapok egyszerűen

  • 0

Apnea – alapok egyszerűen

circle.jpgAvagy a mai uszodai tréning témája és bevezető egy tanfolyamhoz

Szabadtüdős merülés. Mindenkinek mást jelent, de alapvetően két ember van: az egyik, aki megtapasztalta, a másik, aki még nem. Megtapasztalni az egy lélegzet nyújtotta lehetőséget, a víz alatti dimenzió időtlen nyugalmát, átlépni saját kishitűen felállított korlátainkon, elfogadni az érzékeinkkel tapasztaltakat, kiterjeszteni önismeretünket, testünk feletti hatalmunkat…

Nos, előbb utóbb rájöhetünk, hogy teljesen hétköznapi teljesítmény három percig visszatartani a légzést, vagy elérni a húsz méteres mélységet. Ez pedig még csak a kezdet…

Figyelmeztetés: Te, aki itt állsz a víz felett! Ha oda lemerészkedsz, szükséged lesz arra, hogy ismerd magad és ismerd a mélység szabta törvényeket. Ha nem alkalmazkodsz, ha nem ismered a szabályokat, ha kockáztatsz, akkor értelmetlenül érhet véget az életed – nem éri meg. Mindig légy biztos, tudatos, mindig tartsd szem előtt a fokozatosság elvét. Biztos feltételek között merülj csak!

Három alapra épül az Apnea gyakorlata:

1- Tudás (összpontosítás, adaptáció, avagy minden a fejben dől el.)
2- Technika (merülés gyakorlata, alapfogások, módszerek, felszerelések és használatuk)
3- Tapasztalat (és a kondíció összhangja)

Ez a három alappillér teljesen összetartozik, egyforma jelentősséggel bír, mindegyik alapvetően szükséges a sikerhez. Külön tárgyalni őket eleve nehézséget okoz: összetartozó rendszert alkotnak. Minden tanfolyam, oktatás ezzel kezdődik, ez a sportág alfája és omegája.

Tudás: ismerned kell a fizikai törvényszerűségeket, az élettani hatásokat. Ismerned kell azok testedre gyakorolt hatását, rendelkezned kell azzal az önismerettel, amivel a leginkább képessé válsz elérni a merüléshez optimális állapotot. Nyugodtnak kell lenned, tudatosnak, miközben érzed és ellenőrzésed alatt tartod a folyamatokat. Technikai ismeretek kellenek a felszerelésekről, a merülés valós körülményeiről is.

Technika: merülési fogások, szituációk, készségek tökéletesre fejlesztése.

Tapasztalat: rutinszerű alkalmazása a technikáknak, a tudásnak: a pillanatnyi kondíciónak megfelelő, optimális merülés képessége.

Ez a sportág abszolute egyéni: ami azt jelenti, hogy ugyanazt a tanulási utat járja be mindenki, a megszerzett tapasztalatok által történik a fejlődés. Nem tömegsport, de vannak táborok, tanfolyamok és versenyek: tudásbázissal rendelkezik.
Nem lehet kihagynunk a sportág történelmét sem, a mai eredményeket, mikor is számos versenyszámban napi szinten újabb és újabb rekordokat döntenek az élsportolók. Ma, a tudomány igyekszik igazolni azokat a teljesítményeket, amik létezését a versenyzők eredményei bizonyítják. Elmondható: időt, energiát kell szánni egy átfogó tanfolyamra, ahol egy hét alatt elsajátíthatóak a biztos alapok, igazolható eredmények érhetőek el.

Ma, felkészülünk a Tauchturm merülésére. Cél, hogy tetszőleges technikával, biztosan elérjük a tíz méteres mélységet. Légző gyakorlatokkal, relaxációval, az egyenlítés szerepével és a víz alatti adaptációval foglalkozunk. Biztonság: kerüljük el a sekélyvízi ájulást és a „szambá” – vigyázzunk magunkra, figyeljünk másokra!

Nyáron klub jelleggel folytatjuk a felkészülést, kondicionálást és egy adriai tábort szervezünk, amely tanfolyami keretek között további tréninget biztosít. Folytatjuk!

Ajánlott irodalmak:

Umberto Pelizzari, Stefano Tovaglieri: Manual of Freediving – a legjobb átfogó tankönyv a témában

http://www.aida-hungary.hu/ – magyar szövetség oldala, linkek, eredmények, cikkek és fotók
http://apnea.lap.hu/ – érdekességek, további linkek
http://www.freediving.biz/features/trainingforpeak.html – versenyzői edzésprogram
http://www.aquawomen.com/list_sets.php?Cat=4 – férfiaknak szóló kínáló
Jana Strain – freediver blog

Jana_Srain_Submerge.jpg


About Author

Karas

Alapító tag és búvároktató, számos tengeren és merülésen túl, a Kerasub frontján.

Leave a Reply

Barlangi bújócska

Blogtár