Olympus Tough Tg2 strapafényképező

  • 0

Olympus Tough Tg2 strapafényképező

Category : Kerasub DC , News , Teszt , Uncategorized

Fényképező teszt – azaz nem mese a 2 méteres zuhanást bíró, 15 méteres merülési mélységet álló kompakt kameráról. Rögtön kiderült, miért van két darab adaptergyűrű a csomagban. Zsebben hordtam, ahol a hatásoknak köszönhetően a bajonettzár kioldódhatott, így az első út alkalmával – kvázi az első uszodai tesztnél – el is vesztettem a gyűrűt. Szerencsére megtaláltuk, így nem áll fenn hiány. Amúgy az ide illeszkedő, optikai adapterből kétféle áll rendelkezésre: makro és széles látószög. Áruk 40.000 Ft körül várakozik a vevőkre, esetemben nem rohanok beszerezni őket, hogy az elvesző gyűrű helyét betöltsem.

szemletg2.jpegMivel vízhatlan, így irány a víz. Kontrollgépként egy Panasonic TZ10 áll tokkal a rendelkezésre. Nem célom egy foto magazinokban helytálló, paraméterelemző átfogó szakmai cikk írása, így az amatőr, kattogtatós tábornak szól a véleményem.

A TZ10 bizony 2010 januárban jelent meg, a vizsgált Olympus 2013-nyár elején. A Panasonic egy egyszerű, kiforrott kompakt gép kevés állítási opcióval és extrával, míg a TG2 már prémium kategóriásnak van leírva. Ebből kifolyólag csak egy dolog érdekelt engem a tesztnél: milyen minőségbeli pluszokat vásároltam az új gép javára.

A tapasztalatok megosztása előtt pár link: gyártómagazintesztismertető, , ill. manualmezőny: tesztvideo

Az alapvető eltérés, hogy a TZ10 egy polikarbonát tokkal rendelkezve 30 méterig vízálló, míg a TG2 15 méterig, önmagában. Utóbbi így egy fix, masszív tokba foglalt technikai csoda, bár manapság a mobil telefonok képalkotóival találkozva nem kell csodálkoznunk azon, hogy nincs kidugható teleszkópú optika, a lencserendszer a sík üveg mögött foglal helyet. Mindezt teszi olyan tökéletességgel, hogy éles, részletgazdag képet alkot, azaz a kész képet továbbnagyítva is éles részleteket kapunk – legalábbis, ha a kompakt mezőnyhöz viszonyítunk.

A menürendszer hamar átlátható, kezes, ugrásra kész automatika segít vagy éppen gátol a képalkotásban. Nálam a vakukezelés nem egyértelmű, inkább mellőzi, mint feleslegesen bekapcsolja. Kontrasztos képet kapunk általában. Apró kis kellemetlenség, hogy a programtárcsa már most, új korában is nehezen forog.

Víz alá merülve tok nélkül, ugyanúgy figyeljen az ember a lencsére tapadó buborékokra, főleg ugye a gyűrű mögött is van belőlük, ami Murphysen igyekszik a képeken meglátszani majd. Több víz alatti fehéregyensúly program igyekszik a segítségünkre, az Olympusnál ez régi erény. Ügyelni kell a megvilágításra és a bemozdulásra, ami mérsékelt fényviszonyoknál alap. Az apró vaku jól szór, a képek kellően élesek, a gép egyértelműen jól teljesít. A videó gombnyomásra indul, alkalmazva a beállított fehéregyensúlyi viszonyokat és gyönyörű élességgel alkot mozgóképet, mindezt vörös színszűrő nélkül. Tudásának töredékét sem próbáltam ki, így a két gép képeit összehasonlítva csak alátámasztani tudom, hogy a TG2 tényleg élesebb, kontrasztosabb, szebb képeket szállít – szárazon és vízen.

PT053_TG2_DH_Set.jpg

Íme egy kép, a PT-53 as tokkal merüléshez alakítvaINON kiegészítőkkel szörnnyé bővítve. Ez az opció nem pénztárcabarát, csak a tok, maga drágább, mint a gép! (gép 89.000 Ft, tok 96.000 Ft)

 

Figyelem: a képen látható kiegészítők nem fellehető tartozékok a Kerasubnál. A gép korlátozott feltételekkel, kölcsönözhetővé vált, ami fentebb látható alapgépet foglalja magában.

 

TG2_PT53_set.jpgA nagy kérdés, búvárkodásra használnám-e? Elméletileg nem, medencei körülményekre és vizitúrákra szánom. Mivel 770 exponálás jelenti az akksi kapacitását, hasznos kísérő lehet a következő évekre. Alternatívaként más bridge kategóriás kompakttal is szemezgettem, de az, hogy búvár tok nélkül is ugorhatok vele medencébe (240-270 EUR árelőnnyel!) az mindenképp döntő választási szempontot alkotott. Ugyan a  képen látható búvár változat árát nem is merjük firtatni, ez ugyanis már valóban alkalmas merülésre. A hangsúly itt már a kiegészítőkön van, amik gyakorlatilag minden fényképezőt klasszisokkal magasabb szintre emelnek.

A további fotóalbumainkban többnyire az új gép fotóit fogjuk posztolni. Ha a két év garancián túl még sokáig  üzembiztos, akkor újabb jó referenciát tudhat maga mögött a kínai ipar – bizony, ez is made in china.


About Author

Karas

Alapító tag és búvároktató, számos tengeren és merülésen túl, a Kerasub frontján.

Leave a Reply

Barlangi bújócska

Blogtár