Cápák akik otthagyták a foguk

  • 0

Cápák akik otthagyták a foguk

richard.JPG– avagy zárórák a tengerbiosz szakkörnél. Boda Richárd egy olyan témába vetette bele magát, amire szerettünk volna az egész búvárállományt a terembe préselni – sőt, még azon is túl. Tény, hogy a víztől való félelem a vízben csap tetőfokára, főleg, ha a képzelet a cápával azonosítható démon jelenlétét is előrevetíti. Ricsi magával ragadott ezekbe a mélységekbe, ahol összefuthattunk óriás kalmárral, az arra vadászó cetekkel és persze magukkal az évmilliók óta jelen lévő cápákkal, a tenger őslakóival.

A cápa olyan, mint a macska, derült ki lényegében. Ha egyik irányból simagutjuk az rendben van, sima ügy.  (ugye, mint a macskánál! – ennyiben a hasonlat) Ha visszafele, az már nem olyan: az áramlást megkönnyítő design szarubordázat belekapaszkodik a bőrünkbe, erősebb húzásra horzsol.

Ezt a finom mintát mikroszkópon, vagy akár a kamera zoomján kersztül is meglehet sasolni. Nem csoda, hogy a cápák 3 kihalási hullámot néztek végig, láttak jégkorszakot jönni-menni, ott voltak mikor a dinoszauruszok kihaltak, “látták” a Neandervölgyi embert eltűnni. Minket nem biztos, hogy túlélnek, ugyanis intenzíven gyilkoljuk a strandok biztonságáért, uszonyáért és a spéci cápaporcért, vagy csak úgy mondvacsinált ürüggyel. Kicsi kínainak ettől áll a cerka – azt mondja az ázsiai felvevőpiac, különben meg köszönet Spielbergnek a filmért, ami igazoltan cápatömegek mészárlásáért felel.

head2.JPG head3.JPG skin4.JPG skin3.JPG skin.JPG

skin5.JPG orr.JPG P3050163.JPG P3050158.JPG P3050155.JPG

A cápák jó vadászok, több tartományban érzékelik a prédajelöltet. A vadászathoz használt módszereiket, ahogy a Lorenzini ampullákat is közel hozták az előadók, míg Szinetár Professzor mint jó házigazda, pár extra cápaalkatrésszel is megörvendeztetett bennünket. Szabó Marcell meghökkenésünket fokozandó bebizonyította, hogy volt már magyarország korallzátony is, így összehozott egy virtuális túrát az akkori cápákkal, akkik ugye tényleg itthagyták a rágóikat. Ő maga rostálta ki az aktuálisan gazdag rétegből a látványos, fosszílis cápafogakat. Így került birtokába, az egykor élt, óriás cápa egyik 15 centis Megalodon foga is – szóval hüledeztünk rendesen!

prof.JPGA három fős tudós gárda jól felcsigázta a jelenlévőket ahhoz, hogy majdan egykor, innen folytatódhasson a tudományos száraz merülés – de ehhez azért több követelő figyelemét szeretnénk lekötni. Jelentkezések és érdeklődések elérhetőségeinken kéretik leadni.

 

Köszönet és elismerés Szinetár Úrnak, a fiúknak és az Egyetemnek a háttérért, ahol láthattuk mindazon dolgokat, amiket jobb, ha nem birizgál egy tudatos búvár, aki szeretné, hogy az élőlények még az utókornak is láthatóak legyenek.

Így a szakkör által világos, hogy mint búvár, milyen kis szerepünk is van ebben. De a csudába, is, mi vagyunk azok, akik tudják a tenger titkait, sőt, mesélni is mesélnek róla.

 


About Author

Karas

Alapító tag és búvároktató, számos tengeren és merülésen túl, a Kerasub frontján.

Leave a Reply

Barlangi bújócska

Blogtár