Ocean Ramsey – mintavideó

  • 0

Ocean Ramsey – mintavideó

Category : Uncategorized , video suli

Díjnyertes Pro videot láthatunk: ami túl az első igézeten jó lecke is egyben a videósoknak. Tekintsétek meg, hogy pár fontos tényt leszögezzünk, mi és hogyan kell egy videóhoz. Kicsit olyan ez, mint a főzés: van egy recept, egy technológia és persze a nélkülözhetetlen kreativitás.

Ha  a végeredményt nézzük akkor a film célját meg tudjuk fogalmazni: olyan legyen, amit nem tud akárki, akármikor, akárhol leforgatni, azaz a kész anyag legyen ütős és tökéletes. Olyan, ami a néző számára egy megérintő élmény, kellően érzéki, gyönyörkeltő és csábító – ebben az esetben többszörösen is emocionális élmény.

Témaválasztás: búvárkodás. Freediving – természetes könnyedség a modelltől. Tökéletes. Cetcápa – modell vagy téma? Ugyanez a kérdés a főszereplőről.

Szereplőválasztás, ami egyben a téma is: vitathatatlanul telitalálat a két kategória harmóniája. Cselekmény: a merülés képi megjelenítése, olyan nézőpontokból, ami képkockánként mint címlapfotó is megállná a helyét. Két nézőpont, több kamera “mesél” tehát a koreográfia a legjobb perspektívából nyújt vizuális élményt.

Technika, forgatás: Vajon milyen hosszú anyag készült az itt látottakhoz? Kulisszatitok, hogy egy optimális alkalom szülte-e a felvételt különösen profi csapat munkájaként, vagy tudatos, több napos profi forgatás hozta létre a látottakat. Maga a témához kerülés az utóbbi verziót engedi sejtetni, míg a profizmus mibenléte az első, ragadd meg az alkalmat törekvés bravúrját tárja elénk. Nekünk is erre kell törekednünk.

1stepKameramozgás és cselekmény: aranymetszés, figyeld meg, milyen snittek követik egymást.
Vágás: jó anyagból, a legjobbat. A kategória alpető követelménye a rövid idő alatt mindent megmuatatni.
Hány vágásból áll a klip, milyen hosszúak a snittek, mi a képváltás ritmusa? Érdemes hasonló elvek szerint készíteni videóinkat, ami a mennyiségi termelés ellen szól.

Öt jó tanács:
1 – tervezd meg a képet – jelenetet előre fejben
2 – a történetet próbáld meg sorrendben, különböző vágóképek sorából a kamerára venni.
3 – törekedj a kevés, de tökéletes beállításra
4 – használj stábot, segédkamerát, világosítót
5 – igyekezz az anyagot azonnal megvágni – a selejtet törölni

Talán ezek figyelembevételével egyre több kameratulajdonos tud majd mutatni is valamit az elkészült anyagokból. Érdemes, mert küszöbön a Kerasub házi filmfesztivál!

 


About Author

Karas

Alapító tag és búvároktató, számos tengeren és merülésen túl, a Kerasub frontján.

Leave a Reply

Barlangi bújócska

Blogtár