Bekopogott a dózer

  • 0

Bekopogott a dózer

Egyiptom fűszeres illatától, az utcai forgatagtól sajátos érzés keríti hatalmába az utazót. Aki hosszabb időt tölt itt, az a felszín kontrasztján túl más érdekes, vagy abszurd dolgokat is felfedez, amiket a hétköznapi élet nap, mint nap bemutat.

hajo.jpgTény, Hurghada tele van építkezésekkel: soha nem volt még ennyi megkezdett, növekvő beton konstrukció, mint most mi látható. Ugyan a megkezdett épületek után nem kell adót fizetni, de 2007-től rendelet szabályozza az építési időt. Itt pedig kemények a hatóságok, a szabályoknak éle van: gyorsan eljár a törvény.

A minap is, kötött ki a hajónk, a bázis végi mólóhoz. Szokásos napsütéses érkezés volt tele élménnyel, a kikötéskori zsibongással, életteli nyüzsgéssel. Ez el is takarta a partot, ahol a délután drasztikus változásokat hozott: a pofás, szomszéd búvárbázis a porral lett egyenlő.

centerAz ok egyszerű: a terület gazdát cserélt, az épületnek nem volt további fennmaradási engedélye. A határidő lejárt: aki bújt aki nem: jött a dózer, fél óra alatt lenyomta a terepet. Pont az történt, mit a Mr. X esetében, ami mondjuk egy helyi becsületsüllyesztő volt, de nagyon olcsón mérték a helyi sört, ami ugyan nem pótolta az építési engedélyt.

Ugyanaz a helyzet a közbiztonsággal is: ha valaki sáros valamiben, akkor kalabush a jelszó, ami fogdát jelent. Nos, addig se veszélyezteti a közrendet, a rendőr, besúgó illetve rokoni állomány meg igyekszik rendezni az ügyet. Gyors a törvény, megélnek az ügyvédek, de azt csinálják amit kell: döntenek gyorsan. Igazuk van, mert minél tovább tart egy ügy, annál kevésbé aktuális, annál kevésbé tisztázható bármi is, ami mindig az elkövetők malmára hajtja a vizet. Nos, legalább Egyiptomban nem így van: ha kell, jön a dózer.


About Author

Karas

Alapító tag és búvároktató, számos tengeren és merülésen túl, a Kerasub frontján.

Leave a Reply

Barlangi bújócska

Blogtár