Cápatámadások és üzleti hatásaik

  • 1

Cápatámadások és üzleti hatásaik

Category : News , Uncategorized

hai.jpgMi változott az elmúlt években?
Több lett-e a cápatámadások száma, mikor is a cápapopulációk vészes csökkenéséről számolnak be nemzetközi szerveztek?
Mi a helyzet a cápaturizmussal – jó az, ha testkölből merülhetünk cápával? Érdekességek a nagyvilágból:

A Fokvárosi Turisztikai Hivatal ( Dél-Afrika) vezérigazgatója, Mariette du Toit szerint a térségben több-kevesebb rendszerességgel bekövetkező cápatámadások érdekesen befolyásolják Fokföld idegenforgalmát. Hasonlóan az Egyesült Államok nyugati partvidékéhez, a Fokföldi-félsziget környékén bekövetkezett támadások áldozatai is elsősorban a szörfösök. Az elmúlt három-négy évben érezhetően megcsappant az amúgy kiváló adottságú fokföldi fürdőhelyek szörfös forgalma. Számos szörfiskola és szörftúrákat szervező operátor panaszkodik a forgalom drasztikus visszaesésére. Tavaly, 2006. augusztusában két cápatámadás is történt a környék egyik legfelkapottabb nyaralóhelyén, Muizenbergben.

shark watchDavid Chudleigh, a Surf Shack szörfiskola társtulajdonosa szerint az a legnagyobb probléma, hogy az egyébként igen ritka cápatámadásokat a média óriási szenzációként kürtöli világgá. A hírverés pedig roppant negatív befolyást gyakorol forgalmukra. Hiába a világ egyik legjobb szörfparadicsoma a fokföldi False Bay, ha a bulvársajtó állandóan az öbölben nyüzsgő nagy fehércápákról vizionál. Hasonló véleményen van Fitch Paul, a Lifestyle szörfbolt és iskola tulajdonosa is.

Mariette du Toit szerint ironikus, hogy amíg egy-egy incidens után megcsappan a szörfösök létszáma, ugyanakkor jelentősen megnő a cápás merülésekre ide sereglő búvárok tömege. Egyértelmű, hogy a ketreces merülésre szakosodott búvárközpontok forgalmára jótékony hatást gyakorol az, ha a sajtóban sokáig terítéken vannak a cápák. Egyesek szerint a cápák azért lettek agresszívebbek, mert a cápás merüléseket szervező operátorok etetéssel történő csalogatási technikája mohóbbá tette az állatokat.

Thenuist Esterhuizen, a While Gordon Bay ketreces merüléseket szervező operátora egyetért a Fokföldi Turisztikai Hivatal vezérigazgatójának diagnózisával. „Minden időben jelentősen megugrik az érdeklődés, az amúgy elszigetelt incidensek után”-nyilatkozta a nagy fehércápás merülésekre szakosodott búvárközpont tulajdonosa.

Rob Lawrence, aki már több mint tizenöt éve foglalkozik ketreces merülésekkel a False Bay-ben, nem lát semmilyen összefüggést az időnkénti incidensek, és a megnövekedett érdeklődés között. „ Hosszú ideje folyamatosan növekszik ügyfeleink létszáma. A növekedés semmilyen kapcsolatban sem hozható a ritka incidensekkel”- nyilatkozta a szakember.

Chris Fallows, a Simon’s Town-i African Shark Eco Charters Ltd. tulajdonosa, aki tizenkét éve szervez nagy fehércápás merüléseket-, kizártnak tart bármilyen összefüggést a merülések, és a támadások között.” Három éve már nem is etetünk „- nyilatkozta Fallows, a cápát sohasem látott szakértők”véleményére reagálva.

Kétségtelen tény viszont, hogy a cápás merülési üzletág jövedelmezősége évről évre növekszik.

Fordítás, forrás: Dr. Elter Tamás

Személyes vélemény: a cápafajok egyre inkább kiszorítás, vagy préda áldozatául válnak az eddigi élőhelyükön. Ebben mi búvárok mint behatolók, mint hajtóvadászok fényképezőkkel felszerelve ugyanúgy szerepet játszunk, mint a direkt halászat ipari megsemmisítő gépezete. A világ szép lassan megőrül attül, hogy bármit megtehet benne bárki. Nem a cápa az egyetlen veszélyeztetett faj…


About Author

Karas

Alapító tag és búvároktató, számos tengeren és merülésen túl, a Kerasub frontján.

1 Comment

Kollega Fanni

2011-01-17 at 6:55 pm

Ezek tökre durvák,,,,!!!!!!!!!!!!!:(:(

Leave a Reply

Barlangi bújócska

Blogtár