DCS, avagy kicsi Decompression Sicness

  • 0

DCS, avagy kicsi Decompression Sicness

decochamber.jpgcanyonview_1.JPGdahab.jpgSemmit nem jelent a sok merülés, két hét freedive után szokatlan volt nagyon a készülékes merülés. Annyira, hogy az elvárásokkal ellentétben több levegőt fogyasztottam! Az első három nap Lighthouse, Eel Garden, Caves, Morray Garden, Lighthouse Night, Rex-Canyon, Canyon program előzte meg a Thistlegorm expedíciót. Nem volt a program sem feszített, sem rendellenes, sem dekompressziós szempontból kemény, de megtörtént a baj.

chamber.jpgLehetett vagy fél öt, s a centeren sziesztázó Attis alvásból ébredve elém áll, s mutatja a hasát: vöröses felület, kéklően derengő erekkel, márványos mintát alkot. Ajajj, ez eléggé egyértelműen dekompressziós tünet. Imi, aki sok ilyet látott már tárcsázza a számot, s útbaigazít, melyik kamrához menjünk, s mire is számítsunk. Fontos körülmény: van biztosítás – ami fedezi a kezelés költségeit!

Kellően megszeppenve, ijedten járulunk a deco állomáshoz, csak a kompjutert és pénzt nem vittünk magunkkal. Egy melegítős fickó mutatkozott be orvosként, egy másik az asszisztens, ill. a takarítófiú a másod asszisztens szerepében lépett fel. Felvették az előzményeket, miből egyértelműen az a következtetés volt levonható, hogy hasmenéses, lázas, legyengült, ki nem pihent, kiszáradt szervezettel merülni nem javasolt, s ezen faktorok együttes hatása következtében alakult ki a nitrogén kiválasztódás eme rendellenes módja.

Kezelés: infúzió, vitaminkoktél véralvadásgátló adalékkal, s oxigén lélegzése. Az infúzió beadása eléggé sajátos módon történt: érszorítóként az asszisztens lépett fel, a doktor kicsit turkált Attis vénája környékén, mire megoldotta a feladatot, mint szemlélők sajnáltuk, hogy tűpárnának lett nézve. A következő kétszer negyedórás megfigyelési idő másfél óráig tartott, hol a doki, hol a takarítófiú nézett be, mi meg egyre nyugodtabban figyeltük, ahogy eltűnik a márványos elszíneződés a hasról. Tehát nem volt indokolt kamrába helyezni barátunk, kis ráhatással gyorsan gyógyulás útjára lépett. Messzemenőkig korrektek voltak, s mindez 200 EUR nagyságrendű kezeléssel, amit a jelek szerint fizet a biztosító.

A csapathoz való visszatérés morózus hangulatban történik, de nyugodtan. A lényeg: kompjuterrel, vagy aszerint is lehet DCS tüneteket szerezni, azaz mindenki aki búvárkodik, kerülhet keszonkamrába. (vagy deco típusú kezelésre) S ha ezek után csodálkozik valaki, hogy miért morgok azzal, aki az 5 méteres decostopp alatt le-fel ugrál, meg 10 méterrel a merült mélység alatt kúszik, akkor nézzen utána mások deco történeteinek, vagy nyugodjon bele, hogy beadta a nevezését saját szereplésre, azaz hamarosan maga mesélhet.


About Author

Karas

Alapító tag és búvároktató, számos tengeren és merülésen túl, a Kerasub frontján.

Leave a Reply

Barlangi bújócska

Blogtár