2011 december

santa_claus_2011_26.jpg

December vége van, itt az évzáró ideje: mindenkit sok szeretettel várunk az idei Bulibajnokságra, amelyet a búvársuli évzáró vacsorája követ némi beszámolóval és vetítéssel summázva ténykedésinket. Időpont: december 29-én 18:30-tól. Részletekért hívd elérhetőségeinket! Aki nem volt még bulibajnokságon, az nem tudja, hogy milyen is a víz alatti hosszútávfutás, a rövidtávfutás, no meg a víz alatti sörivás. Ezen speciális versenyszámokkal kívánjuk megválasztani a 2011-es év bulibajnokát. A versenyen csak amatőrök indulhatnak, jóváhagyott nevezéssel.

Jelmezes versenyzőknek külön díjat biztosítunk. Lehet, hogy ez dönti majd el a bajnoki címet? Már csak pár nap áll rendelkezésre, a felkészülésre – sörivás otthon a kádban gyakorlandó. A teljesítményeket a szervezőség audivizionális munkatársai rögzítik. Valami hasonló készül majd, mint az alábbi felvételeken: Kerasub 2008-as Bulibajnokság Gluckkkk! Egészségünkre! Jaaa, és sofőrszolgálat indokolt lehet, mert a verseny sem alkoholmentes, illetve az este is nyújt alkalmat a fagymentesítő italok fogyasztására. Alkoholmentes sört hozzon, akinek az kell. A Forma-1 pezsgőfürdőhöz pedig minden résztvevőnek egy üveg pezsgő a kötelező kellék. Minden más a rendezvény során biztosításra kerül.

234233_0.jpg.pngTENGERBIOLÓGIA SZAKKÖR INDUL!
A téma a víz alatti zónák, élőhelyek, égövek tagolásától az ott előforduló teremtmények arzenáljától azok viselkedéséig, életmódjáról, legfontosabb jellemzőiről kaphatunk komoly ismereteket, komoly forrásból. Az előadás kizárólag a Kerasub Búváriskola házi rendezvényeként, Dr Szinetár Csaba és Kéri Péter vezetésével, négy foglalkozást ölel fel, amely teljes díja 5000,- Ft/fő (29.000 ft helyett) Minden búvárnak ajánlható a részvétel. az első foglalkozás 2012, január 10-én, 17:30 kerül megrendezésre. Érdeklődni elérhetőségeinken.

AKTUÁLIS PROGRAMOK – mostantól a programajánló alatt és hírleveleinkben is, vagy  a Facebookk Kerasub Divers csoportról elérhető kérdőíven keresztül. Leggyorsabb válaszlehetőség 1 percben. Azért, mert a kérdés Hozzád szól. Kérlek válaszolj.

logo.pngHa valakinek hiányzik egy jó kis búváros dal, akkor itt egy szép felvétel: Our Blue címmel. Nick Steck és jópár profi önkéntes közreműködésével Egyiptomban, Sharmelsheikhen készült a klip, amely egy jótékony gyűjtés és egyben figyelemfelkeltés a tenger élővilágáért aggódók részéről. Aki végignézi a clipet, az ismét találkozik azokkal a döbbenetes számokkal, amik miatt a környezetvédők verik a harangokat. Jó pár szervezet zászlójára tűzte a dalt, ami tényleg a mi kis kék világunkról szól. (megtikintés: Tank Bangers / Youtube)

Az újralégző az komoly technikai ugrást jelent számomra, gyerekes lelkesedéssel figyelgetem az új infókat. Technikai forradalom zajlik, most kezdenek elterjedni a zárt rendszerű készülékek. A PADI ebben az rányban nagyot nyitott: összerakta a modult a tanfolyamhoz, amivel a Tecrec vonalon, deco nélküli újralégzős merüléseket oktatnak, gyakorlatilag recreációs búvárokat. A vérkomoly extrém technikai irányzat kimarad íly módon, adott a technika, a felszerelés, megszokott körülmények között, használható. Olvastam a PADI idevágó irányelveit, ami az oktatóvá válás módját önti formába. Egy biztos: ezen az úton végig fogok menni. Addig pedig egy húzós Galapagos video. Természetesen újralégzővel.

Jég alá merülés… Nem fog senkit a meleg elárasztani a gondolattól, a híres magyar virtus már a múlté. Grazba indulunk majd február 4-én Tauchturm ügyében, ha az időjárás kedvez, akkor jég alá menettel kombináljuk.

eistauchen.jpgMost is kezd fagyni, így sanszos Neufelder See a közeljövőben. Valami tolongás? Nos, persze, hogy ez már szárazruhás műsor, ha valaki 185 cm, 85 kg paraméterbe belefér, akkor jegyezhet szárazruhát és oktatói vezetést erre az alkalomra. Kedvet nem csinálok ha nincs, a jég alatti világ a víz egy más dimenziója. Gyönyörű és látni érdemes. Íme pár szó róla a német nyelvet bíróknak, no meg a magyarul a búvárinfóból.

Hallottatok már olyant, hogy sidemount? Ezt nem túl bonyolult lefordítani, elég ha csak a képre néz az ember. A palack nem a hátra kerül, hanem az ember teste mellé van felfüggesztve. Ezt alkalmazzák tulajdonképpen a teknikai búvárok is a meglévő háton viselt dupla palackok mellé – bár a rögzítés nem teljesen ugyanaz. Az újdonság a dologban, hogy más az ember súlypontja, más a kiegyensúlyozás.

Does_your_Sidemount_System_Match_Up.jpg

Ennél többet jómagam nem tudok a témához hozzáfűzni, mint hogy a puding próbája az evés. Mint fanatic, én palackot akár reduktor nélkül, kézben cipelve is elszippogatom, aminél biztosan jobb lehetőség az oldalra szerelt megoldás. Ehhez azért speciális hámrendszer tartozik, amelyet pl. az Apeks is forgalmaz. Hogy ez mennyire hobby, mennyire technikai merülés, komoly újítás, vagy zsákutca, az mindenképp a vízben dől el. Biztos vannak hívei és aszerint ellendrukkerei is. Ha többet szeretnél tudni, akkor látogasd meg Steve Martin oldalát. Ha engem kérdezel, akkor készítek egy oldalt, ahol bemutatom a kedvenc felszereléseimet – és az azokkal elkövetett merüléseimet. számomra Jörg garvens az icon e tekintetben, de az már egy másik történet.

Búvársporttörténeli bejeletést tett az Aqualung. A nagy premier előtt fő attrakciója az új Legend reduktor család. A nagysikerű sorozatból 485000 darab fogyott el, több díjat kaszált mint az Év reduktora, míg nem öt év fejlesztő munkával még tudtak rajta javítani.  Pilalnatnyilag a legkisebb légzési elelnállást biztosító reduktor! (folytatás)

aqualung_dec3.jpg

Következő PADI OWD búvártanfolyamunk januárban indul (emelt szintű Combo csomag!), azt követően igény esetén szervezve indul, haladó, nitrox és más specialitások túráinkon. Érdeklődni a Kerasub elérhetőségein.

További programok, ajánlók: tervezés alatt a 2012. A Kerasub naptár nem ismeri a világvége fogalmát, ami ha bekövetkezik, akkor se tántorít el a szándékunktól: búvárkodni fogunk. Ezt most újra éves programtervben rögzítjük, ami egyben nyilvános meghívásnak is minősül. Az ilyenmeghívást lehet elutasítani, lehet véleményezni, de legfőképp a csatlakozási szándék kivillantásának örülünk – mivel ez a szervezés fontos feltétele. Pont olyan fontos, mint a létszám és persze a társaság. Bizonyos túrák, vagy mentesítő túrák ennek híján is indulhatnak, 6 főig tervezhető a létszám egy túrabusznak köszönhetően, legyen az vizitúra, vagy bármi más. Előzetes, avagy címszavakban programjainkról:

Freediving: edzőkört alapítottunk:   Az edzések által játszva, garantáltan elvárható teljesítmények: 50 m úszás víz alatt, 3 perc lélegzet visszatartás, javuló úszási technika, általános kondíció fejlődés, uszonytechnika tökéletesítése. Az edzőkör célja, hogy a tél folyamán 2 alkalommal Grazban a 10,5 méteres Tauchturmban is gyakorolhasson. Az eredmény előre látható:  jobb úszási technika, kondíció, állóképesség, mentális összhang, javuló vízbiztonság. Az alapozás freedive táborozás keretében mélyül el igazán, tavasszal Dahab, nyáron az Adria biztosította keretek között…

Kezdő tanfolyamok, tréningek: kezdőknek, érdeklődőknek, vagy búvároknak. Megszokott helyszíneink között szerepel Celldömölk és Szombathely. Az uszodai képzések egész tél folyamán szervezhetőek az elméleti oktatással párhuzamosan. Havonta két alkalommal tartjuk őket, 6 fő jelentkezése esetén. Nyíltvizi merüléseink: Dahabban a tavasz folyamán, vagy pedig május közepétől szerveződő túráinkon.

Dahab: újra és újra. No komment. (Egyszerűen menni kell. Áprilisra tervezve)

brothers_elphinstone.png2012 június 23 : Déli szafari! – méltó folytatása a Tiran szafarinak, de most a dugong, kapitális teknősök, delfinek és cápák lakta déli régió a merülések célja.

Túra érett kezdőknek, haladóknak egyaránt ajánlott, Elphinston érintésével, Marsa Alamból. Részletek itt! – helyfoglalás most!

Elöljáróban a túráról: komoly, hosszú merüléses  laza program, ami nem a roncsokról, áramlásról híres, hanem a korallvilágban történő barangolásról. Nos, ebből kívánjuk kihozni a legtöbbet, egyelőre kihagyva a régió olyan (feláras) pontjait, mint pl. Brothers, Rocky Zabargad, vagy Dedaleus reef.

Nyári merülések: a Kerasub mindenképpen kitelepülést tervez, egyelőre tárgyalások folynak a lehetséges célokról. Az augusztust és júliust valamely mérsékelt nyaralóövezet azúrkék partjainál töltjük, gyönyörű merülések szervezésével. Ebben van igazán gyakorlatunk!

Aztán, ha lehet kapni jó olcsó akciós jegyeket, vagy last minutot, akkor Indonézia a célja az év végi nagy túrának. Már most figyelőink a repjegyeken tartják szemeiket. De addig még ott van a sok-sok üres hét, amit ki fogunk tölteni túraötletekkel, hogy elkészítsük a tutti, 2012-es Kerasub naptárt! Előre szólnék: az új szezon már most elkezdődött…

shark_fins_taiwan_parts_42722_600x450.jpg

De a világvége hangulat még nem ért véget. Nem látjuk mi folyik a felszín alatt, pedig ez a halakra és a cápákra fokozott fenyegetést jelent. Nemrég tette közzé a National Geographic azokat a megdöbbentő fotókat, amik brutálisan feltárják a napjainkban is dúló cápamészárlások méreteit. A fotóriportot mindenkinek ajánlhatjuk, akik képesek elgondolkodni és elvonatkoztatni. Az, hogy a tengerből cápákat csupán az uszonyukért ölnek, az tükrözi az emberi természet miben létét. Ha a megélhetés és létfenntartás eszköze lehet a cápa halászat, akkor az is lesz – ezt pedig a kereslet indokolja. Kereslet pedig van, folyik a tenger ipari lehalászása, ami bármennyire is gigászi feladat, de fajunk egyre jobb eredménnyel bizonyít. Nem csak emberi fogyasztásra, de állati eledelként is óriási mennyiségben kerül ez az olcsó, tömeges, szerves fehérjeforrás kereskedelmi forgalomba. A tengereken nehéz érvényesíteni a korlátozásokat – amiket mi sem szemléltet jobban, mint a japán bálnavadászok működése. (a képen taiwani szakemberek szorgoskodnak –  a probléma világméretű)

samsung_sd.jpgMég a tengervíz sem árthat. Az igazán jó memóriának, ami a búvárnak kell. Sőt! Mágnesesség sem probléma, miközben akár 1,6 tonnás jármű is átmehet rajta – hírdeti a Samsung az új memóriakártyát.

A fájlok még akkor is biztonságban vannak, ha a a digitális készülék menthetetlenül elázott. A Samsung memóriakártyák kiállták a 24 órás tengervizes tesztelést is.”

Én bizalmat szavazok neki. Samsung, SD, SDHC kártyák, már megvásárolhatóak itthon is, a legdrágább, MicroSD Plus kártya 16 GB-os változata 9000 Ft-ért az SD Plus 8 GB-os méretben 4000 Ft, 16 GB 7200 Ft, 32 GB 12.300 Ft-tól

Baboshi! Az informatika betört a búvárkodásba is. Megszokott DVD felületeket üti az online, azaz megjelent ez első okostelefonra is letölthető búvár teszt. Angolul és pár más európai nyelven, két változatban – egy ingyenes lite változat és egy fizetős, 2,99 USD opcióban. Nos, ha valaki játszva akar ismerkedni a búvár 1×1-gyel, akkor rajta. Ha valaki ezek után ellenállhatatlanul letöltötte, akkor legyen szíves tesztelésre jelenkezzen a Kerasubnál. (Köszike! :) További netes böngészés során, gyönyörű alkalmazást sulykolnak a búvárkompjuter kezeléséről, (Dive Computer Training címmel) ami valószínúleg nem készít fel arra, hogy ne hagyd elöl őrizetlenül precíz merülőtársad. Mert ha ugye “ott felejted” akkor könnyen lehet, hogy mókás társaid magas hegyi merülésre és ötszörös deco rokkant kondícióra állítják a paramétereket, amit egy minden elképzelést felülmúló dekompressziós várakozás fog jelezni a következő merüléskor. Ha az embernek nincsenek ellenségei, akkor ilyenkor a barátai miatt bánkódhat – legalább tíz percig a három méteren…

Következő PADI búvártanfolyamunk januárban indul (emelt szintű Combo csomag!), azt követően igény esetén szervezve indul, haladó, nitrox és más specialitások túráinkon. Érdeklődni a Kerasub elérhetőségein.

0 Responses to “2011 december”


  • No Comments

Leave a Reply