Karas – én felszerelésem

Karas_indive.jpg

Karas (Kovács Károly, NAUI, IANTD, PADI oktató)

Tíz éves korom óta tesztelem a búvárfelszereléseket. Saját használatra, majd a búváregyesületünk részére szereztük be a legelőnyösebbnek tűnő termékeket. Ma a hazai és trópusi vizeken egyaránt szerzett tapasztalatok birtokában, 2700 logolt merülésen túl, jelenleg a Kerasub búváriskola és szaküzlet szakmai vezetését gyakorlom. Célom, hogy a kölcsönzött és eladott felszerelések a legjobb ár-érték arányú, minőségi felszerelések legyenek, aminek a meghatározásához a klientúra tapasztalatait is figyelembe veszem. Magam leginkább a könnyű, kényelmes és hosszú, élvezeti merüléseket részesítem előnyben, minimális és megbízható konfigurációval. Gyakran fotózom, videózom, oktatok és merülést vezetek. Minden körülmény között merülök, legyen az Adria vagy trópus, tél vagy nyár, uszoda vagy nyíltvíz, freedive vagy scuba.

ABC, alapfelszerelés – több féle kedvenc összeállításextreme_seacsub.jpg

Maszk: Technisub Ventura, ami nagyon jó és strapabíró maszk – főleg a nyersgumi Taurus maszkot követő PVC maszkok után. Hosszú évek óta a búváriskola ezekkel dolgozik. Kíváncsiságból továbbléptem, több kitűnő maszkot használtam.  Ilyen volt pl. a Mares Opera, Scubapro Vu2, miután jelenleg a SeacSub Extreme, fekete silicon a kedvenc. Ez most a “bevetésekre” cipelt „katonai” egyszerűségű, strapabíró látó eszközöm – kettő is van belőle.  Tépőzáras neoprén maszkpánttal használom, nem kell állítgatni sűrűn: vagy kapucnival, vagy anélkül használom. Kiválóan tapad, akár pánt nélkül sem válik el az arcomtól – oktatáskor jól szemlélteti, milyen az ideális maszk. Az én arcomra a legjobban illik, imádom. Freedive: vagy CressiSub Minima, vagy Omersub Alien – ezek kisebb légtérfogatúak, ha kimondottan mélyre (20 m alá) kell leúszni palack nélkül, akkor már fontos, hogy maszkot váltsak.

zoom.jpgSnori: mezei egyszerűségű, fekete, lehetőleg hajlékony. Scubához vagy zsebben viszem, vagy mellőzöm. Freedivehoz pánttal, vagy kézben. A rögzítés többféle lehet, erre figyelni kell, mert a snorkelt elhagyható darab. Saját gyártású neopen bújtató, vagy „klipsz” amit szívesen használok a rögzítéshez. Szelepes légzőcsövet azoknak ajánlok, akiknek valamilyen rejtélyes okból nehéz a víztelenítés a felszínre bukáskor. (Nem bonyolult eszköz: megfelelt a célra az is, amikor vízvezeték csőből a gáztűzhelyen hajlítottuk magunknak…) Ami nem felel meg, a nagy, ormótlan, „ping-pong labdás” bumztli, pvc csutorás – fogíny gyötrő kínai förmedvény eszközök. Egy snori legyen könnyű, komfortos, egyszerű, használatra alkalmas eszköz. Nekem Omer Zoom Pro van, akár csomót is köthetek rá!

Uszony: tudományos kérdés a képlet, mekkora ember, milyen láberővel, milyen célra, milyen merüléshez, melyik uszonyt használja.

avanti_quattro.jpgPántos uszonyban kedvencem a Technisub Stratos és a Mares Avanti Quattro. Erős lábra a profik/haladók kedvence. Fémpánttal használjuk. Technikaihoz akár a Jetfin stylokat szívesen taposom, mint pl. Scubapro Jetfin, Turtlefin. Ezek robosztus, gumi uszonyok, száraz ruhához ideálisak, de más úszási technikát igényelnek és nem jó cipelni őket.

stratosfp.jpgUszodai oktatáshoz, mezítlábas merüléshez, strandhoz a Technisub Stratos FP amit használok, bevált kedvencem a (Technisub) NASA ami érdemtelenül kifutott modell. Csúcsmodell az Avanti Quattro Power. A Cressi Pro Star masszív harcos. Kisebb, megbízható, középkategóriás masszív uszonyt ma kevesen gyártanak, trend lett a könnyű, vékony lapát, ami erős lábon, áramlásban merüléskor kifejezetten előnytelen, csak a könnyű, lebegős snorkelezéshez alkalmas. Nem tartós, sport, light, tömegcikk kategória, ezeket kerülöm.

Freedivehoz én Omersub modellt használok, ami nem csúcsmodell, de ugyanúgy alkalmas, mint pl. a Cressisub Gara család. A lap 3 erősségben rendelhető általában. Profik persze karbonszálas minőséget használnak (pl. C4), aminek az ára nem zsebpénzből csengethető.

Csizma: akár jó lehetne bármi multiból származó olcsó áru is. Magam mégis bevált csizmákat taposok inkább, amikben nem törik ki (idővel) a sarkam, ami nem nyúlik ki, nem vásik el, nem vékonyodik meg és legalább két évet kibír intenzív merülésnél. Ez olyan felszerelés, amit a leggyakrabban cserélek.

Aqua_Lung_Polarzip_Boot.jpgKedvencem az Aqalung Boots, aminek az újabb modellje csúcsszuper. Egy csizma legyen 5 mm vastag neoprén, minimum félkemény, strapabíró, csúszásmentes talppal, hosszú bokarésszel, kiváló zippzárral, sarokperemmel. Kicsit vastagabb favoritom a Beuchat Iceberg Titanium 6,5 mm, vagy a Mares Boots. Parti merüléskor mindig, még a trópuson is csizmás cájggal merülök, de jól jön ha vizitúrázom is.

Ruha (hol, mit): Egy két részes Oceanic 6,5 mm összeállítás több, mint 600 merülés után “mállott le” rólam. Nagyon sajnáltam. Azóta nem ragaszkodom úgy ruhához, sokat kipróbáltam. A Bare modelljeiből több méretet is használtam, a 7mm-es csuklyás Alpine Full ugyanúgy tökéletes, mint az 5 mm-es hátzippzáras overall.

comfort.jpgA csúcs most az Aqualung Balance Comfort nálam, de szeretem a Scubapro Profile 5 mm-es overallomat is. Ha ruha, akkor fazonra a 3 részes konfiguráció a nyerő: hátzippes overall külön csuklyával kiegészítve, illetve egy felső rész kimondottan hideg vízre. Ha Adria akkor vagy 5 mm felsővel, vagy 7 mm aláöltözettel. Ha Egyiptom, ha trópus, akkor teljes 5 mm amivel jól érzem magam. Üdítő, (kicsit fázós) merülni shortyban, de roppant kellemes. Alig vagy egyáltalán nem kell súly, könnyű mozogni. Ezt csak 28 fok felett ajánlom, vagy pedig olyanoknak, akik alkatilag nagyobb hőkapapacitással rendelkeznek. Én a márkás, nyakban, végtagokon jól záródó modellt szeretem,mint pl. a Bare, vagy a Mares. Az olcsó, kommersz shortyk snorkelezéshez nagyon jók, de merüléshez nekem kevesek. Én úgy vagyok vele, hogy felpróbáláskor a ruha élmény legyen, azaz legyen könnyű felhúzni, mozogni benne és tökéletesen testhez álljon. Ezek után szívesen merülök benne.

A freedive ruha tekintetében is más történet. Fókabőr jellegű, ún. smouthskin (3-6 mm) nyitott cellás vagy nylon belső rétegű lágy neoprén, méretre gyártva az Elliossubtól amit használok. Igazi élmény benne a merülés: nem kötött benne a mozgás és nagyságrendekkel jobban szigetel mint a többi ismert ruhatípus: az ember 3 órát még az Adriában is eltölt benne fázás nélkül. Konfekció modellként a CressiSub Glide-t is próbáltam, ugyanezt az élményt hozta, bár az csak 2,5 mm, trópusra való vastagság volt.

legend.jpgHa regulátor, akkor csakis Aqualung, Apeks. Scubapro, Poseidon. Megbízhatóság, szerviz és tapasztalat tekintetében a többi márka kizárásra került. Scubapro ami jó, de nem használjuk, bár az alapmodellje kiváló búváriskolai kezdő reduktor. A Poseidon hidegvizi, vagy mélymerülések speciális modellje a nem olcsó a svéd gyártótól, de ezekhez a merülésekhez az árban jobb fekvésű Aqualung és Apeks modellek híve vagyok. Személyesen az Aqualung Legend használója vagyok, a Titan XLC tanfolyami céges reduktor, míg az Apeks Tungsten régi becses automatám. Az egyszerű, plan Legend, amit ajánlok, nagyon bevált és ár/érték arányban a legjobb választásnak tekinthető. Ennek ellenére ha militarista kedvem van, akkor a Poseidon Titan reduktort szerelem fel. Technikai búvárok az Apeksre esküsznek, ennek hatására stage tankra én is szoktam szerelni az XTX 20, vagy 50-es alaptípust.

Műszer: fémházas, gumiborítású, 300 bar nyomásra szánt mono nyomásmérő. Hobby cuccként kisebb, plexi üvegű típus is jó, egyaránt csapos karabínerrel rögzítem. Minél egyszerűbb, annál jobb. Bármilyen gyártótól.

BCD

black_diamond.jpgTörténelmi darab a régi oktatói jacketem, egy Technisub Hexagon. Amíg el nem kopott, addig használtam. Egy Scubapro Glide2000 követte, azt egy Omersub modell, de most a Seaquest Black Diamondnál állapodtam meg. Ugyan a hátlebegtető típus nem ideális oktatáshoz, de minden máshoz  nagyon jó. Több, masszív fém gyűrű van rajta, jól rögzíthető rajta a solo, vagy deco merüléshez szükséges tartalék palack, a lámpa, vagy bármilyen kamera is. Integrált súlyok jól eloszthatóak benne, azaz a bekattanó profi zsebeken túl, még 2×2 kg ólom a lapockák felett is rögíthető. Emelőképesség szerint izmos, emeltem vele ki horgonyt és cipeltem már plusz 12 kg-os talált ólomövet magammal.

Kedvem szerint néha hagyományos vagy I3-as Seaquest PRO QD amivel merülök, de tesztelem az ultrakönnyű Zuma típust is. Pár fajta lebegtetőt ki kell próbálni, hogy az ember az ízlésének megfelelő komfortérzésre rátaláljon – pont, mint az uszonynál.

Iránytű: Scubapro globe, vagy HP tömlőre rögzíthető-leszerelhető egység. Digitális iránytű van a D6-ban, de az analóg típust jobban tudom és szeretem használni.

COMPUTER

suunto_d6i.pngKezdetben volt az Uwatech, amitől másodjára a máig is használt Aladin PRO Ultra kísért el minden hova. Computerrel merülni biztonságos tervezést és nyomonkövetést tesz lehetővé, sokat tanultam a computert figyelve, ezért is becses számomra. A PRO Ultra még bírta a deco merülés tervezés képességét, ezt a funkciót törölték a NODECO elv miatt a többi rekreációs komputerből azóta. Számos gyártót ignorál az ember, ha bevált kedvencre talál. Aki befutott, az a Suunto, ma Gekko és Zoop modellek színesítik a bérkomputereink palettáját. Garanciális ügyek nélkül értékesítünk D4, D6, D9 típusokat is mellettük. Az utóbbi 4 évben a hétköznapi viseletem része lett a D6-os, fémszíjjal természetesen. Ma 398 órányi merülést mutat, tehát igazoltan megbízható merülőtársam. Szeretem benne a decostop funkciót, a deco megelenítés módját (sicc!). Ugyan kezdetben a freedive módnak hírdetett gauge funkcióval nem voltam kibékülve. Reklamáltam is a gyártónak, de őszerintük a gauge mód a szabad merülésre is való – ami teljesen sületlenség. A D4, a Stinger, a D9 tudja, de a D6 nem?!!! Született megoldás, itt a 2012-es széria és a mai D6-i típusokban van már Free mode! (meg jeladó) Tehát egy újabbra kell cserélnem patináns kompjuterem. Egy gond lehet a használattal: a funkcióváltások a kiürülési idők miatt blokkolva vannak akár 48 órára. Ez a biztonsági funkció tekinthető büntetésnek is – sokszor bosszankodtam miatta, még ha elméletileg az én érdekeimben is létezik. A nitrox funkció alap, a gázváltás extra, ami érdekes lehet, mondjuk ha erős nitroxxal decózunk. Nem szánnám technikai merülésre, de nagyon jó mindennapi műszer egy búvár életében.

Jeladós komputerrel merülni, jó dolog. Szerintem felesleges egyszerre a jeladó és a nyomásmérő óra használata, vicces túlbuzgóságnak tűnik. Mivel gyakran merülök, van értelme és kényelmi szerepe a jeladóra váltásnak. Az új „i”-jelű Suunto modellek esetében ma akár utólag is meglephetjük magunkat vele. Alkalmi merülés esetén fenn áll a rizikó, hogy pont akkor valamiért nem működik helyesen a jelátvitel (Murphy vagy babona okán) másrészt ez a költség felesleges luxuskiadásnak is tekinthető. Talán ezek miatt is csak 2012-ben egészülhet ki a saját motyóm a jeladós változattal. Ha valaki erre adja a fejét, akkor tekintse alapkövetelménynek a jó levegő fogyasztást, vagyis hogy minden tervezett no decos merülésből tetemes maradék levegővel (70-120 bar akár) jöjjön ki. Alap, hogy legyen a felszínen egy tartalék nyomásmérő óra, (+szerszámok) hogy azonnal kiváltható legyen.

kowalski.jpgLámpa: évekig kísérleteztem, szintén ignorálásra került több gyártó, főleg az árfekvés miatt, de voltak beázások is. Egy lámpa legyen megfizethető, hiszen az ember barlangi merülésre nincs szakosodva, éjszakai merülésre pedig rettenetesen kevés alkalom kínálkozik. Racionálisan és árban első helyezett a Technisub Mini Vega. 4 db 8000 MAh feltölthető góliát elemmel akár 3 merülést is becsületesen végigvilágít. Két darabot használok évek óta. Új trend a LED izzós lámpa, másodlagos, vagy akár főműsorként is a LEDLENSER futott be. Nagy kedvencem, kicsi és erős, 4 ceruza elemmel 60 órát világít, nem is akárhogyan!

Igényeseknek, sokat merülőknek akkus lámpaként a KOWALSKI ami régi kedvenc. 620 Speed amiből két darabot használok, merülni professzionális, gyorsan feltölthető fényvető, állítható teljesítményű, teljes fényerővel 90 perc felett világít. Videózáshoz is használom, makro témakörnél ideális – amúgy nem arra szánták.

karasvideo.jpg

Video

Panasonic kamera, BS Kinetics tokkal. Hét éve használjuk, forgalmazzuk, adjuk bérbe. Több típus és modell után jó választásnak bizonyult – a legjobb, ami mellett érvelni tudok. Maga a kamera igazodjon a fényviszonyokhoz, mert a gyakorlatban hirdetett fehéregyensúly állításra és igazításra nincs mód egy szabvány, 50 perces általános célú merülésnél. Azt lehet bevilágított, kifejezetten filmezésre alkalmas, tervezett, fix körülmények között. Egy jó érzékenységű, jól vezérelt kamera, a mögötte álló tapasztalt, kameráját ismerő operatőrrel simán hasonló minőséget produkál, mint a milliós nagytestvér ugyanazon mostoha körülmények között nincs esély jobbra. A döntő plusz a lencsében, portokban és lámpákban lehet. Aki könnyű, megbízható és kompakt megoldást keres, az a nálunk bérelhető egységekkel jó választásra talál.

Fényképezés

Egyelőre a kompakt kategóriát képviseljük, nem versenyfotókat készítünk, hanem megörökítjük – néha eredményesen – a látottakat. Ehhez a megfizethető, középkategóriás technikai szinten szorgoskodunk. Ami beázhat, az be is fog ázni – mondja Murphy. Ugyanígy el is törhet, elveszhet, de el is lophatják igazolják a történelmi tények.

A Sealife filmes, nagyon compakt első lépéseket szívesen felejteném. Az akkor készült képek 98%ban szanálásra kerültek. Igazi kezdetet jelentett a már digitális Nikon Coolpix, ami sajnos nem talált folytatásra. A mai napig szívesen pörgetem azokat a 2003-as első képeket! Persze a 3 MPx-ről váltani kellett, a Canon PS70 nagy sztár volt, de mi a PS90-esre váltottunk. Drága fejlesztés volt, ami érthetetlen okból sajnos hamar beázott. Majdnem két év bátorság gyűjtése után a mai napig szuperáló Panasonic TZ1 lett a következő kamera. Ez a sorozat a kedvező ár és a nagyon könnyű kezelhetőség miatt ideális hobbygépnek. A mai Panasonic TZ8-as széria ugyanúgy hálás választás. Természetesen nem nyújtotta a maximumot mint compact, így találtam az ugyancsak Canon G10-re. Roppant hálás, Bridge gép, azaz top compakt gépnek titulálják. Robosztus, számos manuális és automata funkcióval. Állítható a vaku késleltetés, erősség, az ISO értékek széles skálája, kiváló a makro funkció. Sok órányi játszadozást és jó eredményt ígér – főleg makro témában. Külső vakuval, lámpával tuningolva – komolyabb dimenziókat ígér az alkotásban. Ma már a nagyszerű G12-t követő, G13 a futó változata, ezt ajánlom kezdő és igényes búvárfotósnak – magam is ezt venném.

Profi fotózást mérlegelőknek egy kérdést szánok: szeretsz cipekedni? Akkor építs tengeralattjárót, kamera, tok portok, objektívek, vakuk, lámpák, karok összeválogatásával. Ez méretre és árra is felér egy submarine megalkotásával. Megtanulni kezelni, az egy év merülésbe is belekerülhet, a technika nem helyettesíti a tapasztalt fotóst és búvárt.

A tükörreflexes modern digitális konfiguráció, ma már lehet, hogy HD videózásban is alternatíva? Ezt a kérdést a következő évek tapasztalatai válaszolják meg.

Tervek, álmok, új felszerelések:

A foto-video hobby. A merülés része, de nem fő cél. Lámpát, vakut, a meglévő szintő felszerelések minőségi cseréjét tervezem. A profi tengeralattjáró megépítése kívánatos, de árban, időben nem vállalható be.

Újralégző: Ap Valves, Evolution. Komoly kihívás és más stílus, számomra a csúcstechnika a mai búvárkodásban. 2012 lett az év, amikor elindulok azon az úton, amin régóta szeretnék végigmenni.

Hobby felszerelés: Jörg Garvens, egykori példaképem átlagon felüli képességgel merülő búvár volt. Ő merült minimál felszereléssel, mondhatni spártai stílusban. Integrált kompjuterrel száműzte a lógó nyomásmérőt, az inflátorba integrált másodlagos levegőforrással kizárta az octopust. A jacketben 2 kg ólom volt, 4 kg-nyi a derekán. Kicsi, 10 literes acélpalackkal  merült, 7mm-es overallt viselt és hosszú „vadászuszonyt”. Az az ember tökéletesen liquid (folyékony) volt a vízben, ahogy lebegett, ahogy mozgott, az káprázatos volt. A mai napig hatása alatt vagyok. Ha valaki megkérdezi, mi az ideális felszerelés, akkor mindig ez jut eszembe – ha lehet, erre törekednék. Oktatóként kötöttséget és felelősséget jelent biztosítani a merülést, amit még ezzel a minimál konfigurációval is lehet biztosítani. Ennek ellenére az oktatáskor a meglévő konfigurációmat használom majd, amivel elégedett vagyok. A jövőt nézve BCD tekintetében a könnyebb Balance Comfortot tesztelném, feltenném a Seaquest Auto Air-t, komputerileg a jeladós D6i-t adoptálnám.

0 Responses to “Karas – én felszerelésem”


  • No Comments

Leave a Reply