2012 március

Tehát: március 25 Vulkán merülés, Húsvét Neufelder szezonnyitó merülés, Április 20-22 OWD tanfolyam, tréning Szombathely, Pünkösd Horvátország, Június folyamán nyíltvizi merülések, 24-től Egyiptom, hajószafari, aztán pedig Málta és újabb tervezés. Van választás, van válasz. És mindig lesznek kérdések.

Közben: kezdődik a szezon lassan! Most: jacket akciók és giga Suunto kedvezmények! Van egy cserélendő, esetleg üzemképtelen régi búvárkompjutered? Akkor most itt az alkalom, hogy becseréld, azaz elképzelhetetlen áron hozzájuss egy új D4i-hez, vagy egy Suunto Vyperhez! A készelet erejéig, illetve április 15-ig tart az ajánlat. Lépd meg, legyen tiéd a Suunto hihetetlen egyszeri áron! Most!

suunto_beszamitas.jpg

Indonézia Búvárszemmel c. előadásunk lefutott. Közkívánatra a közeljövőben szervezhető még élménybeszámoló, azaz élmény van, csak a kívánatra várunk a “köz” részéről – azaz aki nem tudott eljönni, jelezze az érdeklődést. Lehet Pest, vagy vasi territórium, megoldható a szélesvásznú kalandtúra ismertetése.

wellcome_bali.jpg

Hírlevél kiküldésre került, benne gyakorlatilag minden, ami a változó programokról szól. Egy kis online kérdőív is kiküldésre került, hogy gyorsan, hatékonyan megtudjuk a véleményetek a tervezett programokkal kapcsolatban. lsd. itt! Ha már itt tartunk, akkor olvashatod a programajánlót, vagy akár a hírlevelet is magát. (invitálunk Dahabba, szafarira, és más merülésekre)

A hírlevélből: Szeretnék felállítani egy webáruházat, hogy lássátok, milyen árakon juthattok hozzá azokhoz a felszerelésekhez, amiket évek óta forgalmazunk és ti is kölcsönözhettek, próbálhattok. Az árukészletet pár kellemes ajándéktárggyal is szeretnénk bővíteni, amik eddig is beváltak és praktikusak, mint pl. merülési naplóink, vagy maszk pántjaink. A honlap felületén is változtatnánk, sőt, lehetőleg egzotikus utazási beszámolókkal töltenénk fel a blogot – amihez ugye utazni és merülni is kell. Ezt is tervezzük, de ez későbbi hírlevelekre tartozik már.

Nyilatkoztunk a Szombathelyi TV műsorában, február 20-án a Sportaréna vendégeként. Szegedi Noémi, Baán Zoltán és jómagam válaszolt a műsorvezető kérdéseire.

Bővült a család. Nagy hír, nagy öröm! A teremtés 7 kg, olyan 40 cm, jó étvágyú labrador kislány. A harcikutya remélhetőleg nem csak a búvárbolt védelmi vonalait erősíti majd, hanem mondjuk a modellfotózásban is megállja ahelyét. Erre gondoltaam, mikor megláttam a következő honlap képeit: MLZphoto from Seth Casteel

dogs2.jpg

Sikerrel tartottunk bemutatót Celldömölkön a Vulkán Fürdőben. Mi történik egy ilyen alkalommal? Magáról a búvárkodás fogalmáról rántjuk le a leplet. Tény, hogy Spielberg Cápa c. filmje óta a merüléssel a félelem szó is összefonódik, amire egyébként semmi oka sincs az embernek. Félni lehet a krampusztól, az árfolyam változástól, az anyós haragjától, de a vízbe merülve mindezek a félelmek feloldódnak. Egy jóleső érzés tölti ki a stressz helyét, ahogy az ember mélyeket lélegzik a tiszta levegőből, ami tugyan fura hang kísér, ahogy a nyomáscsökkentő adagolja a légzés ütemére. Nos, egy oldott hangulatú bevezető után az érdeklődők a medence fenekére nézhettek, immár búvárnak öltözve.

Vagy Egyiptomban. Megéri eljutni Dahabba. Anno Chris haverom DM kurzusán vetette fel: Ez perfekt kezdő tanfolyamnak, miért nem itt csinálom a nyíltvízi részt?

Bevallom, két okból: ez túl jó ahhoz. Kettő, mert biztos nem jelentkezik senki. Úgyhogy sem meg nem hírdettem, sem nem gondoltam bele, hogy ez kivitelezhető. Egészen mostanig. Figyelem, haladó és kezdő búvárok, freediverek, vízimádók, Dahab nektek való.

dahab_lighthouse.jpg

Túránk terve kész, de sajnos krízis lévén az utat ez alaklommal kihagyjuk, ami pillanatnyilag csapás a blog tartalmát nézve. Következő vérpezsdítő kaland így csak az evezésre és a húsvéti merülésre jelezhető elő.

Olvasd tovább!

 

Adott a világ legnépszerűbb, egyik legjobban felépített oktatási szervezete a PADI. Az eredmények magukért beszélnek: mindenhol ismerik, mindenhol jelen vannak. Ma a legtöbb búvárkodni vágyó PADI tanfolyamot végez. Ez tény.

De mi is az a búvárvizsga?

images.jpegEgy alapos, jól felépített kurzus, amely magába foglalja a búvárkodást érintő témakörök javát, mint pl. a felszerelések ismerete és kezelése, élettani és fizikai törvényszerűségek, hatások a vízben, illetve a nyílt vizi merülések során alkalmazott gyakorlatról tanulunk. A tanfolyam három fő részből áll: elméleti oktatás és vizsga. ezzel párhuzamosan zajlik a védett vizi gyakorlatok – azaz a tényleges fekészülés minden eshetőségre. Ezt a két témakört kimerítve kerülhet sor a nyílt vizi gyakorlatozásra, ami nemmás, mint az éles merülési szituáció – maga az álmok beteljesülése. A gyakorlatokat egyenként is vizsga szinten, megbízható módon kell bemutatni, azaz nincs külön vizsgahelyzet. Egyszerűen csak a nemzetközi PADI szabványokl által meghatározott lépésekkel, végigjárva a tanösvényt válik a jelentkező minősített búvárrá.

A képzés 10-15 éves korban junior képesítést nyújt, azaz kisebb mélységben és szülői felügyelettel lehet csak merülni.
Egy egészséges felnőtt, a PADI Open WATER, azaz nyíltvizi búvár minősítéssel 18 méteres mélységig merülhet, amely során a tanult búvár eljárások gyakorlatával és biztonsági megfontolásaival oktató felügyelet nélkül, önállóan képes merülni.

Természetesen az oktatási rendszer további képzéseket nyújt, amik az alaptanfolyamon elsajátított ismeretekre építenek. Haladó, mester, mentő búvár, vagy számos más speciális búvárkészség irányába van lehetőség tovább tanulni. A lehetőségekről szívesen adunk további tájékoztatást. Természetesen túrákat is szervezünk. Egyik ilyen következő túránk a júniusban induló egyiptomi hajószafari. A túrán előnynek számít a búvár jártasság, de az útvonal kezdő búvár számára is élvezetes és biztonságos merüléseket garantál. (vannak persze élesebb merülési helyzeteket tartogató túráink is, ahol nem javasoljuk az újoncok szereplését. A túra előtt azért mindenkit várunk formába hozó adriai merülésekre!)

EGYIPTOM, Déli Szafari – Marsa Alam

A nagy homokórát megfordítva már pergnek a homokszemek, a visszaszámlálás elkezdődött. Mennyit ér egy perc, egy nap, egy óra? Mennyit ér majd az a hét, amikor elrugaszkodva a szürke hétköznapoktól, a langyos kék mélységben ízleljük a nitrogént és kergetőzünk a színes korallhalakkal? Döntsétek el, tudtok-e jönni, lehet-e ez most cél. Elétek tárom a paramétereket:

Időpont: 2012 június 24-július 1 (vasárnapi utazás, menetrend függvényében változhat)

Útvonal: Marsa Alamból kihajózva: Saab Marsa Alam, Marsa Mubarak (teknős és dugong öböl), Elphinstone (cápa fok), Shaab Maksour (labirintus), Malachy Sattaya South, Sattaya North, (delfinek), Claudia (alagutak), Abu Galawa (Thug Boat wrack), Shaab Hamam, Waadi Gamal, Shaab Sharm (időjárás és körülmények figyelembevételével a legjobb lehetőségeket követve)

Hajó: Lighthouse, MIRACLE ONE – jól ismert feltételekkel, magyar vezetőkkel. A hajó januárban felújításra került, kárpit csere, festés, új lefolyó rendszerek, stb.

DSC_4785_dolphin.jpg

Referencia: több túránk után állítható, hogy méretben, ellátásban, a merülések profizmusában jó választás, amit személyesen is biztosítok, mint aktív harmadik vezető-oktató.
Létszám: 10 szabad hely Olvass tovább!

 

0 Responses to “2012 március”


  • No Comments

Leave a Reply