2013 szeptember

Neufelder See, nyári merülések vizén élvezkedünk, majd Adria, végül a Vörös tenger vize fogadja be a nyugtalan búvárt. Erről szólt a hónap, címszavakban. Szép is az ilyen…

KRK: Silo. Parti merüléseken túl, két helyi célpont akad: a világítótornyon túli sziklák, illetve a Peltastis roncsa. No de a bázis előtti terep sem utolsó, itt 7 darab elsüllyesztett ladik segít a navigációban és ad lehetőséget a nézelődésre. 6 -18 méter között akad közben pár sziklaformáció is, ahol gyönyörű, szelíd durbincsrajokat (kétgyűrűs keszeg néven magyarított) halformációk várnak.

A túra jól sikerült, mégpedig Zoli barátunk jóvoltából bővülhet is a merülésekről szóló blogfolyam. Íme egy részlet:

” Egymás után lépnek ki az uszonyosok a semmibe, hogy buborékokat hagyva maguk után eltűnjenek a mélybe. Oda, ahol PELTASTIS pihen. Itt a pillanat, ez az amit vártam: MERÜLÉS! A levegő gombnyomásra sziszegve távozik a jacketből… Egyenlítgetés és közben  -néhányan a vezető kötélben kapaszkodva- ereszkedünk. ” folytatás


18_0Peltastis.jpg

Igen, cél a Silói roncs! – illetve hogy Neptun haragos kedvét elkerüljük, gondoskodjunk az újoncokról.

 

Környezetvédelmi harsona, avagy a PROJECT AWARE nálunk kevesek által ismert PADI misszió. ha nagy vonalaiban nézzük, akkor arról van szó, hogy a búvárkodásban érintettek figyelmét hívják fel a merülési környezet védendő értékeire, ebbe az értelemben pedig minden vízzel borított csücske csodás bolygónknak ide tartozik, illetve minden emberi tevékenység, amely ebbe a világba belepancsol.

AWARE_DAD_Banner_290x300_0.jpgMaga a búvárkodás is ilyen – ezt be kell vallani – hiszen a frekventált merülőhelyekre maguk a tömegesen ott “varacskoló” búvárok jelentik a legfőbb negatív terhelést.

Ugyanakkor a PROJEKT AWARE ezen túlmutat, ipari világunk sokkal nagyobb méretű és hosszabb távú pusztítást okoz. A bálnák, cápák, delfinek mészárlása, a rájavadászat, a tömeges halászat, a vonóhálós vízalatti tarolás, a teknősök veszélyeztetettsége, a vízekben található nehézfémkoncentrációig csak a kezdet. Bajok vannak kérem.

Szeretnénk, ha a Ti is figyelemmel kísérnétek a környezetvédelmi programokat és teendőket, hiszen első lépés mindig a megismerésen át vezet a cselekvésig. Valamit, mi is tudunk tenni, ez egészen bizonyos. Olvassuk hát el, az aktuális esszét.  Igaz, angol, de találsz egy fordítás opciót, amiből kihámozható a lényeg. A merülések környezete, az ottani romeltakarítás és szemétszedő akciók a civil búvárközösségek lehetséges feladatai. A társadalom pedig a koordináló búvárszervezeteken keresztül tudomást szerezhetnek a mélyben folyó hulladéktemetők létéről és sokszor hatásairól.

Hogy mennyire érintettek a tengerek? Megdöbbentő cikket olvashattok a Fukushimai katasztrófa hatásáról.  “A fukushimai helyzet máig megoldatlan: úgy tűnik, hogy körülbelül 450 tonna szennyezett víz- amely radioaktív iodont, céziumot és stroncium-89 és 90-et tartalmaz- ömlik a Csendes Óceánba a Fukushima Daichi oldalról minden nap. Ahhoz, hogy megértsük mennyire komoly a dolog, japán szakértők szerint a fukushimai sugárzás 20-30 szor akkora, mint a Hirosima és Nagaszaki nukleáris robbantásokkor, 1945-ben volt.”  Te mit gondolsz?

n24375_lead_25_medenceter_latvanyterv.jpg

Merültünk már a Fényes forrásnál, éppen zord tél idején, 2012 Karácsony táján. A hely vitathatatlanul egy ki nem aknázott természeti kincs, amelyre egy érdekes elképzelés született Juhász Patrícia diplomamunkájának köszönhetően. (a teljes cikk) melyből idézek: “A búvárok azonos recepcióhoz érkeznek meg, mint a látogatók. A „búvárzónába” csak az öltözőkön keresztül léphetnek be a merülni szándékozók, ahol fürdőruhára cserélhetik utcai öltözetüket. Azért, hogy a felszerelésüket ne kelljen végigvinni az öltözőkön keresztül, a büfépult külső oldalán a búvártáskákhoz méretezett polcok állnak rendelkezésre a felszerelés ideiglenes tárolására. A recepció egyben kölcsönzőként is működik, ahol megkaphatják az előre-, vagy a helyszínen egyeztetett felszerelésüket a merülők. A búvároknak a büfé és a hozzá tartozó látogatóktól elzárt pihenőtér alkalmas a merülés előtti eligazításra, a két merülés közötti regenerálódásra, merüléseik kielemzésére. Ebből a térből közelíthető meg a „medence-tér”.”

 

 

0 Responses to “2013 szeptember”


  • No Comments

Leave a Reply