2014 január

A Búvárok nagy naptára szerint a január a legjobb hónap, hogy Mexikóban a legnagyobb emlősökkel találkozz. Természetesen akad még látnivaló, sőt, az év minden hónapjára jut attrakció, ha a felütöd a Divecalendar oldalát, kedves merülésre éhes barátom. Persze angol búvárainkat lehet irigyelni valamiért, mégpedig annyira, hogy több tízezer honfitársunk él, dolgozik angliában. Ők tényszerűen nem búvárkodni mentek. Mi, itt a Kerasubnál, azért szeretnénk minél többet merülni, még ha szűkebb büdzséből is, kisebb halakat kergetve is, de mindig tartogat a vizek mélye élményeket az arra érdemes búvároknak.

Amíg a mi naptárunk is formát ölt, az elmúlt év búcsúztató filmjét tesszük közzé a neten. Bár a film nem rövid, de hogy minden merülés valahogy visszaköszönjön, 34 perc hosszúságig nyúlik a mozgóképes visszaemlékezés. December 30-án mutattuk be a Savaria Mozi kamaratermében barátainknak, hagyományteremtő felindulásból.

egypt_art.jpg

A közeljövőben aktuális a Vörös tengeri búvártúránk megbeszélése. Konkrét ajánlat készülőben: egy klasszikus déli szafarit Port Ghalibból, Elphinstontól délre.

Szafari információk/túrakiírás: 2014 június 29-július 6
Őszi szafari: 2014 szeptember 28-október 5 (útvonal: dél, rugalmas)

Uszodai tréning edzésképpen: január 19-én vasárnap, 15:00-tól vár a medencetér. (Szhely)

Medencés tréning: február 2-án, Vulkán Fürdő

Suunto 2014: a cég finomított a D4i-n, azaz könnyebb házat kapott, némileg simított formában. Működési paraméterekre ugyanazt tudja, mint az előd. Mindenki döntse el maga, hogy a kifutóban lévő elegáns, így kifutó áron 116.000,- ért vehető régi design részesíti előnyben, vagy a most bevezető áron futó idei modellt szeretné. Régebbi modell – amíg a készlet tart.image001.jpg

Napfényes, kéklő videókkal csak a netről tudunk szolgálni, íme a Scubatube, azaz a búvárfilmek kis megosztója. Sok csodás táj vár a merülésre, miközben egy dolog nyilvánvaló: a visszaszámlálás megkezdődött.

Ha csak a szép filmeket néznénk akkor becsapnánk magunkat, hiszen az emberiség súlyos csapásokat mér a földi élővilágra. A tengerben már most olyan jelenségek zajlanak, amik megoldásokat igényelnek. Természetesen az emberiség nagy része az egzisztenciájával, megélhetésével van elfoglalva. Az is nyilvánvaló, hogy a nemzeti bevételeket utak, közvilágítás, csatornázás és közbiztonság fogalmain túlnyúló általános életkörülmények javítására fordítjuk. De egy szép napon, lehet, hogy mi találjuk magunkat a Vancuveri tengeri csillagok problémájával szemben. Valószínű akkor már késő lesz. Kérek mindenkit, nézze meg ezt a videót és gondolkodjon el rajta.

Vancuver – tengeri csillagok pusztulása (video)

Haldokló csillagok

Olvastam a tudnodkell.info cikkét az úszó szemétszigetekről. Majd egy reggel arra arra ébredtem, hogy komolyan meg vagyok döbbenve, azokon a következményeken, amiket előidéztünk. Megtermeltetünk olyan plasztik hulladékot, amit aztán valamilyenmódon a tengerben köt ki. Ott, az áramlások és a szél hatására egy irányba sodródik. Összetorlódik. Nem hatol át rajta teljesen a fény, azaz a nyílt vízben élő fényt igénylő élővilág számára megszűnnek az életkörülmények. A víz felszínén a nap melege sem hatol át, sem a légköri levegő nem érintkezik a teljes felszínen. A szemét kupacon azért megjelennek életformák, amik egy idő után képesek a hulladék lebegőképességét megszűntetni. A kéregtől elnehezülő elemek lesüllyednek a vízfenékre,az ottani életformákra is hatva. A probléma lényege, hogy szeméttel deszkázzuk be a tengert! – ennek pedig a legenyhébb következményei is tragikusak. Ilyen enyhe következmény, hogy a szemét a partra vetődik. Látványos és figyelemfelkeltő. Mégis túl sok minden folyik a tengerbe, ami nem kéne és nem is látszik. Hiszen ha tovább gondoljuk, nem is a tenger tetején lebegő plasztik a legveszélyesebb, ami a tengerbe kerülhet…

contaminated_beaches.jpg

Ocean water may cause Illness

Természetesen mindenkiben van egy kis fenntartás és a sokk amit egy ilyen hír kivált – főleg, ha a forrás nem túl hiteles. De ne állapodjunk meg ennyiben, hanem nézzünk körül egy kicsit és mi magunk is tereljük a témára mások figyelmét. Előbb, remélhetőleg mielőbb kell foglalkoznia az emberiségnek a problémával! A probléma eleje pedig ott kezdődik: mi az, amit el fogsz dobni… Azaz: élj tisztán, ne vegyél szemetet filozófiával kellene kezdeni.

- Úszó szigetek : Fantastic Floating Cities and Artificial Islands

- The Telegraph : 2011 április 8-án

- Toptenz: Top 10 Most Disgusting Things We’ve Done To Our Ocean

Trash Island in the Pacific Ocean

- Garbage Island on the Pacific (video)

- Garbage Islands (video)

- Pacific Trash Island- slideshow

 

 

 

 

 

 

 

 

0 Responses to “2014 január”


  • No Comments

Leave a Reply