Búvárfotós tanfolyam

Míg május 6-án szombatra búvárbolhapiacozást hírdetünk, vasárnapra uszodai tréninget, úgy a következő hétvégére Búvárfotós tanfolyamot ajánlhatunk:

Előadó: Szabó Tamás, aki a kor fotós technikájáról beszél átfogóan.

Alapfokú búvárfotós tanfolyam – Bevezetés a kompaktos víz alatti fotózás rejtelmeibe.
A tanfolyam célkitűzése: Mi – kedvtelési búvárok – egyre többen viszünk magunkkal a víz alá egyszerű kis kompakt fényképezőgépeket. Aztán letöltjük első kékes, zöldes, színtelen, életlen, bemozdult fotóinkat a számítógépünkre és nagyon büszkék is vagyunk rájuk, de valahol belül érezzük, hogy ez így nem az igazi… A tanfolyam során megtanuljuk a fényképezés alapjait és elsajátítjuk azokat a speciális – főleg kompakt kamerákra kihegyezett – ismereteket, melyek alkalmazásával szemet gyönyörködtető, izgalmas víz alatti (és feletti) képeket készíthetünk.
Részvételi díj: 25.000,- Ft/fő, május 13-14-én.

Molnár János – barlangi merülés

Fantasztikum. Amikor tudod, hogy nem csak úgy dobban a szíved, hanem valami hajtja… amit látni és megélni érdemes! … ami nélkül kevesebb maradtam volna.

Kevés a szó, ezt megírni, de az érzések túláradnak. nagyon élveztem az egészet és szeretném újra. Erre kiválóan jó a tél.

Sári Attila a barlangokról

A hely világszínvonalú, annál is inkább, mert a vízeknek nem természete, hogy derűs, meleg hőmérsékleten fakadjanak. A tiszta, merülésre csábító forrásvizek bizony hidegek. Amikor felszínre bukkannak, akkor olyan rétegeken, hasadékokon át törnek a felszínre, ahova bebújni általában nem lehet. Ha igen, akkor pedig kiderül, hogy a letisztult, víz vájta járat nem is olyan sziklaszilárd, hanem bizony lágy, málló felülettel rendelkezik, ami a kivezető út alkalmából, akár nulla látótávolságot is jelenthet. Ha járható, tágas karsztbarlangot keresünk, akkor azok gyakran a világ tetején, vagy akár mélyen a föld alatt kezdődnek, ami a megközelíthetőség és a merüléssel járó felszerelések cipelése, beöltözése alkalmából jelenthet komoly fizikai erőpróbát. Akkor nmár csak a merülhető mélység a kérdés, hiszen egy 30 méter alatti járat mélységi merülés kérdéseiben akad el.

Tehát az olyan barlangot, ami búvár számára elérhető, tágas, látványos és optimális mélységű, behatolásra alkalmas és jó látótávolságot, letisztulást (vízhozam!) tud felmutatni, sőt, luxusként termálvízzel rendelkezik, na abból nincs nagy sorban állás. De Budapest közepén, a Molnár János barlang az ilyen! Csoda, ami kellő felkészültséggel számunkra is elérhtő.

Testközelben a Longimanussal!

 

A múltkori beszámoló keretein kívül, itt mutatná be a Kerasub a BDE szafari legemlékezetesebb percét. Azt hiszem, soha nem felejtjük!

BDE – Cápázás

Cápa! Egy idő után a mániámmá vált, hogy találkozásunkról markáns, minden igényt kielégítő emlékek birtokába kerüljek, természetesen húsba foglalt hegek nélkül. Már évek óta turkálhatunk a videómegosztókon szaporodó videók között, látva, hogy a találkozások mennyire közeliek lehetnek. Az elmúlt évek igazolták, hogy ezek a találkozások nem természetükből fakadóan közeliek és természetesek, a provokáció pedig drámává fajulhat.

night-longimanus

Így aztán a találkozások lehetőségét keresve, az elmúlt évek alatt számos alkalommal merültem Elphinston, Brothers és Deadelus vizein, számos alkalommal találkozva a cápákkal. A kék vizek predátorai azonban soha nem méltatták kamerámat igazán közeli szereplésükre, komótosan és megfontoltan ki-kitértek, hogy udvarias és ritka körökben elkerüljék a közeli szereplést. Én közeli képet  akartam, a képet kitöltő, objektívet súroló érdes cápabőr érintését kockáztatva. Izgalmas ráfordulást, agresszív közeledést, amiben nem az adrenalinlökés a cél. A kamerával történő vadászat szerencséje tehát megváratott, ami oda vezetett, hogy a cápás zátonyokat egyszerre, egymás után keressem fel, egy erre tervezett útvonalra befizetve. Ez a Brothers – Deadelus – Elphinstone szafari. Cápára fel! folyt… Continue reading ‘BDE – Cápázás’

Merítőzés

Október elején, Vulkán fürdőzünk. Barátságos, családias légkörben merítjük a fürdővendégeket. Egyet azonban nem értek: kipróbálni egy ingyenes lehetőséget és mókázni a medencében nem csábító, még ha  a búvároktató mosolyogva invitál sem? Ennyire megkopott a shármom, Ejnye, ez nem esik jól. Szóval akik rászánták magukat a merülésre, azok nagyon jól érezhették magukat, az ő kedvükben járni igazán megérte. Köszönet Ádámnak, Zénónak a segítségért – hiszen együtt mártóztunk egy jót. A fotók mindent igazolnak!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

.

Tirán

Érdemtelenül hallgatásba burkolt túra – filmek vágatlanul hevernek, pedig kiváló csapattal, kiváló merülésekkel emlékezetbe vésett csodás szafari  bontakozott ki. Hurghada-Tirán szigetek céllal nem roncs alapú szafari áll mögöttünk. “Gianni” megér egy misét, hiszen története van annak, ahogy Mariann-Noémi kötétáncot jár, mikor a fehér csík a legnagyobb veszéllyel fenyeget. Némiképp osztott felállással, össze-vissza bújkálunk a roncsban. Bámulatosan szét lett kapva, én nem emlékeztem rá, hogy mindenhol ki-be-le-fel-tovább lehet haladni, úgyhogy mint kis múkus az odvas fában, össze-vissza jártuk a folyosókat, járatokat, a motortértől a kamrákig. nem sok titka maradt előttünk, az biztos!

thistlegorm-2d

 

Continue reading ‘Tirán’

Sveti – nyári tábor

Jól sikerült. A parton forró nyári melegben bágyadt az ember, a tengerben jól esően felfrissült a lélek. Ugyanakkor precedens értékű is volt a túra, ami egy-egy vaciláló búvártársnak köszönhetően megfogalmazódott: soha többet ilyen szervezés nem lesz!

Úgy érkeztünk Sveti Marinára, hogy a határidő naplóm ott feküdt a mellettem lévő ülésen. Aktuális dátumnál kusza firka jelezte, hogy a névsor és a szállásfoglalások evolúciója még a leutazás közben is több mutáción esett át. – Egy kis időt kérek hölgyem! – mondtam a minket elszállásoló Irenke néninek. – Át kell gondolnom, hogy ki mikor érkezik, hány éjszakára és hogy hol fog aludni!
OLYMPUS DIGITAL CAMERAEz a stádium valószínűleg a szervezők rémálma, egyfajta töréspont, amikor megfontolás tárgya, hogy biztos egyszerűbb dolog kertészként növényekkel foglalkozni, vagy kazánkovácsként ütni a vasat. Szóval, más direktívákon keresztül kell kommunikálnunk a jövőben, hogy a tépelődők is megértsék! A túra végére elsimítottuk a hibát, köszönhetően a föníciai gyógyírként is emlegetett modern EURók nyugtató hatásának. Köszönetnyilvánítás jár azoknak, akik az első pillanattól az utolsóig kitartottak szándékaik mellett! Merülni jó alapon, szuper túrát zártunk, ahogy a képek is tanúsítják. Bővebben: Continue reading ‘Sveti – nyári tábor’

Ocean Ramsey – mintavideó

Díjnyertes Pro videot láthatunk: ami túl az első igézeten jó lecke is egyben a videósoknak. Tekintsétek meg, hogy pár fontos tényt leszögezzünk, mi és hogyan kell egy videóhoz. Kicsit olyan ez, mint a főzés: van egy recept, egy technológia és persze a nélkülözhetetlen kreativitás.

Ha  a végeredményt nézzük akkor a film célját meg tudjuk fogalmazni: olyan legyen, amit nem tud akárki, akármikor, akárhol leforgatni, azaz a kész anyag legyen ütős és tökéletes. Olyan, ami a néző számára egy megérintő élmény, kellően érzéki, gyönyörkeltő és csábító – ebben az esetben többszörösen is emocionális élmény.

Témaválasztás: búvárkodás. Freediving – természetes könnyedség a modelltől. Tökéletes. Cetcápa – modell vagy téma? Ugyanez a kérdés a főszereplőről.

Szereplőválasztás, ami egyben a téma is: vitathatatlanul telitalálat a két kategória harmóniája. Cselekmény: a merülés képi megjelenítése, olyan nézőpontokból, ami képkockánként mint címlapfotó is megállná a helyét. Két nézőpont, több kamera “mesél” tehát a koreográfia a legjobb perspektívából nyújt vizuális élményt.

Technika, forgatás: Vajon milyen hosszú anyag készült az itt látottakhoz? Kulisszatitok, hogy egy optimális alkalom szülte-e a felvételt különösen profi csapat munkájaként, vagy tudatos, több napos profi forgatás hozta létre a látottakat. Maga a témához kerülés az utóbbi verziót engedi sejtetni, míg a profizmus mibenléte az első, ragadd meg az alkalmat törekvés bravúrját tárja elénk. Nekünk is erre kell törekednünk.

1stepKameramozgás és cselekmény: aranymetszés, figyeld meg, milyen snittek követik egymást.
Vágás: jó anyagból, a legjobbat. A kategória alpető követelménye a rövid idő alatt mindent megmuatatni.
Hány vágásból áll a klip, milyen hosszúak a snittek, mi a képváltás ritmusa? Érdemes hasonló elvek szerint készíteni videóinkat, ami a mennyiségi termelés ellen szól.

Öt jó tanács:
1 – tervezd meg a képet – jelenetet előre fejben
2 – a történetet próbáld meg sorrendben, különböző vágóképek sorából a kamerára venni.
3 – törekedj a kevés, de tökéletes beállításra
4 – használj stábot, segédkamerát, világosítót
5 – igyekezz az anyagot azonnal megvágni – a selejtet törölni

Talán ezek figyelembevételével egyre több kameratulajdonos tud majd mutatni is valamit az elkészült anyagokból. Érdemes, mert küszöbön a Kerasub házi filmfesztivál!

 

Nightdive commando

Éjszakai felderítő  merülés, ez lett volna a cél, másképp, némi feladattal fűszerezve. Az, hogy ez pont így alakult, de legkevésbé sem a tervek szerint, azt az élet hozta.

Első komplikációk: amikor megcsören a telefon és jön a neharagudj, nem érünk oda, másképp alakult. Mikor az utolsó cucc is az autób került, már csak ketten indultunk a bázisról. Nekünk mennünk kellett,mert Kemény Úr képviselt bennünk a tónál, aki mezítláb, búvárcuccal a hazatranszfer reményében bízott bennünk. Így maradtunk hárman a merülésre.Akkor, mikor legjobban dübörög a hőség és az ember elvermelné magát, mondjuk úgy 10 méter mélyre. Na búvárként ezt a lehetőséget nem is hagytuk volna függőben.

nightdive

Alig volt hét óra, mikor leparkoltunk. A porta arculata teljesen megváltozott, plusz pénztár pavilonok és számos fekete fehér biztonsági ember nyújtotta akadálypálya tette rázóssá a sima bejutást. Elsőre búvárcuccal mentünk neki a kordonnak. A fődákó (nagydarab, kopasz, megmondóember) modortalanul kitiltott jövő hétig minden búvártevékenységet a láthatóan induló Seefest ürügyén. Szerinte.

A merülés törlése nem opció. Ezt az egyet leszögeztük.

Második kör: bejutni a kempingbe. Nincs foglalásunk, tehát nem lehet.

Harmadik próba: más strand, bázis, mint merülési hely. negatív. Körbejártuk a tavat és a megfigyelés alapján nincs alkalamas szabad bejutás. Hacsak… (mindig van egy ilyen opció, de ezt nem publikálják a szakirodalomban, hiszen ezekből mindig lehet kalamajka)

A hacsak, este 10:22 volt, mikor vízbe értünk, csendben, puhán süllyedve el a sötét, sima tavon. Leírhatatlan érzés, az ismerős, ismeretlen izgalma. Ketten merültünk le, hogy a tavat hosszában végigúszva, végül is csakazértis a fesztivál területén jöjjünk kifelé – ami nekünk semmi értéket, élményt nem képviselt. (fura, egyre többször megy az ember szembe a tömeggel. Itt is, jönnek, fizetnek, kavarognak az emberek és költik a pénzt szükségtelen és felesleges módon - olyan dolgokra, amiket csak grimaszolva kerülgetünk majd kifelé.)

Nem mértük fel túl precízen a távolságot, sem a feladatot. Jelen esetben ez sok kockázattal nem járt, mindegy, hogy hol érünk partot, hiszen párhuzamosan haladunk majd vele, hosszú időn át. A ksi megszakításokkal megtett 77 perc merülési idő egyszerűen mézédes finom merülés volt. A langyos-hűs 4-9 méteres rétegekben úszva csukák, és hatalmas harcsák jelentették a mérföldköveket, a kisebb egységeket naphalak, sügerek és rákok képviselték. A legdurvább találkozás egy nagy vasstég alatt volt, ahol egy kapitális, morcos harcsa lakott. nem örült nekünk, az látszott a viselkedésén, de mi azért megnéztük.

Ahogy múlt az idő, lassan közelgett a tó vége és kezdtünk arra is gondolni, hogy találjuk meg Jasont a szállítót (akivé Kemény Úr vált a küldetés idejére). A Lorenz bázis előtt úsztunk ki, ahol jól esett egyet elnyújtózni. Bármilyen hihetetlen, a merülés annyira ideális volt, hogy maradt még száz bar minden palackban.

Jason ott volt. Sok ember, dodzsem és vásáros népek. Három securitis igyekezett felénk. A nyugdíjas korosztályt képviselték, udvariasan mosolyogtak szerelésünk láttán. “katonai búvárok” vigyorogtak. Mi is vigyorogtunk és fesztelenül kisétáltunk a parkolóhoz. Kivilágított zeneparádés szétszerelésre adódott alkalmunk. Az egészségügyi részelg mellett, akik azt hihették, hogy valószínűleg mi is a rendezvény biztosítói vagyunk.

 

 

Búvárok a frontvonalban

Majdnem egy hetet szorongtunk Bükfürdő előtt. Na, nem a lámpaláz, vagy a Technika Ördöge végett szívtuk a fogunkat, hanem a szélsőségekig pesszimista meterológiai előrejelzés okán. Valósággal döngölték belénk a hidegfront jégesős, orkánosan fagyharapásos képeit. Már úgy éreztem, hogy ha a családom biztonságát garantálni akarom, akkor egy bunkerben húzódom meg, ahelyett, hogy strandra megyek. Szerencsére, akadtak sokan, akik vagy kényszerből, vagy csak a saját eszüknek, szemüknek hitelt adva, inkább kijöttek, hogy merüljenek velünk. Jobb időt nehéz lett volna kifogni, mint amiben részünk volt – az időjárás végre mellénk állt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 Fotóalbum a merülésről - víz alatti képeink galériája

A nyári programokba integráltak minket, a szinkronúszók, kötélugrók és más programok közé, hogy a strandközönség búvárkodás felé kacsintó, vagy kalandkereső polgárait és az ifjúságot merülésre vigyük. Ezen a téren kitettünk magunkért, a képek alapján látható, hogy sokan megfordultak a víz alatt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Micsoda élővilág! – mondtuk többször, hiszen merülni jó, de a merülés célja leginkább a víz alatti élővilág soha nem tapasztalt lényeinek természetben történő tetten érése – akik nem nagyon vesznek tudomást a jelenlétünkről. A medencében történő merülés nem csak technikai feladat:  a felszerelések használata és a víz alatti lélegzés eufórikus hangulatának a lebegéssel párosuló  élménye egészen frenetikus kalanddá válhat. Ehhez csupán a megtalált egyensúlyt kell a jelentkezőnek a magával hozott nyugalom mellé adni, hogy minden jó legyen. A többi jön: ringat a víz, meg minden…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az évek óta megyeszerte rendelhető a Kerasubtól a bevezető merülés, ahogy csapatépítő tréning is, búvárkodásra kiélezve. Nem csak várjuk a holnap búvárait, hanem megyünk merülni, amikor csak megoldható. A legegyszerűbb PR alapelvünk az, hogy a Kerasub nem más, mint egy fogalom a búvárkodásban – legalábbis itt,  Vas megyében.